27 Ağustos 2008 Çarşamba

Sıcak Havalarda Nasıl Beslenmeli???

Seran Göçer (Beslenme ve Diyet Uzmanı):

Günde 3 litre sıvı alın

Hava sıcaklıklarının çok fazla olması herkesi bir miktar etkileyebililir ama risk oluşturacak gruplar 50-60 yaş üstü; özellikle tansiyon hastaları, böbrek ve diyabet hastaları ve kalp hastaları. Bu hastalarımızın sıvısız kalmamaları gerekir. Bu kişilerin sıcak saatlerde dışarıda kalmamaları, çok ağır yemekler yememeleri, en az 3 litre civarında sıvı tüketmeleri gerekir. Bu sıvının su ve bitki çayı olması gerekir. Kola ve benzeri şekerli içecekler sıvı yerine geçmiyor.

Sıcak Havalarda Doğru Beslenme

Gıdalar; dondurma ve etlerde önem kazanıyor. Birkaç saatten fazla beklemiş etlerin, dışarıda bekletilmiş yemeklerin tüketilmemesi lazım. Doğru beslenme programı uyguluyorsak, sıcaklık değişimi ile beslenme şeklimizi değiştirmemiz gerekmez ama sıvı alımını mutlaka artırmalıyız.

Günlük beslenme için şu miktarları önerebilirim: 3 litre su, 200 ml süt ya da 200 gr yoğurt (6 yemek kaşığı), tahıllardan haftada 3 gün 4-5 yemek kaşığı, haftada 3 gün en az 200 gram ızgara et her gün bir porsiyon sebze, 1-2 porsiyon salata, 3 porsiyon meyve.